De la rave și jazz la rock, spoken words și DJ sets, live sets și petreceri silent disco la dezbateri, ateliere și workshopuri, între 1 și 3 august 2025, Timișoara își reconfirmă statutul de centru cultural din vestul țării și în regiune prin evenimentul Ziua Timișoarei | Timișoara City Celebration – o expresie autentică a efervescenței artistice declanșate în 2023, anul în care orașul a fost Capitală Europeană a Culturii. Sub semnul temei „Celebrăm orașul împreună”, această ediție aduce laolaltă comunitatea și energia creativă locală într-un dialog viu și deschis.

Anonim TM, un pilon al culturii alternative din Timișoara, aduce spiritul underground în inima orașului. Cu o activitate care se întinde pe mai bine de două decenii, Anonim TM a modelat scena electronică locală prin evenimente precum 48h, promovând creativitatea și autonomia artistică. De asemenea, Codru Festival – recunoscut pentru dimensiunea sa ecologică și socială – revine cu un program dedicat tinerilor și familiilor, ce cuprinde activități precum jocuri supradimensionate, ateliere de DJ, și o serie de concerte ale unor artiști precum Mihai Gabriel, Saddu, Max Rein, Stefano, Denis Predoi și alții.

Embargo Hub prezintă conceptul Banat Rave, o extensie a scenei electronice balcanice care aduce în Timișoara artiști precum Cvrge și Drvo Truo (Serbia), într-un program completat de DJ locali. În paralel, Flight Festival propune o experiență senzorială aparte prin trei seri de Silent Disco care se desfășoară între orele 18:30 și 22:00, cu trei canale muzicale simultane. Line-up-ul include artiști precum Bibanchy, Dalla, Alexsen, Mighty Boogie, DJ OZ, KuKy, Ist, B Mike și DJ Sniper.

Proiectul Psihodrom x ABC combină muzica live și DJ seturile într-un format eclectic și provocator. Vor urca pe scenă artiști ca Request Line, Bob Ramanka, d:ffkt, selfmademusic, We Are Creepz și trio-ul Lemarian / 150 Stoka / Bürger, în timp ce Elisabeta, Alexis Boverik, Herk, Cumnat Vitreg și Tzuk vor aduce energia dansabilă în spațiile orașului.

Unul dintre cele mai ample demersuri vine din partea Muzicon & Women in Music România, care propun atât concerte live cât și paneluri dedicate industriilor creative. Pe 2 august, publicul este invitat la două concerte live susținute de Andra Andriuca și Mădălina Pavăl, urmate de discuții relevante despre transformarea spațiilor uitate în scene culturale (moderate de Anderka Iancea, cu speakeri precum Andreea Jäger Tako – Centrul Cultural Plai, Bogdan Cotirta și Bogdan Crișan), precum și despre construirea de sustenabilitate în muzică (moderată de Carina Sava, cu invitați precum Carina Dumitru - Phaser, Ramona Laczko David – Centrul de Proiecte și Iulia Pop – Overground Music). Pe 3 august, publicul o va asculta live pe Ilinca și pe The Strizzers, și va putea participa la discuții despre storytelling în industria muzicală, moderate de Roxana Morun (TVR), cu speakeri precum Corina Vilcu (Global Records), Dorina Constantin (managerul Dmitri’s Bats) și artista Ilinca. Ziua se va încheia cu o dezbatere despre provocările scenei independente, moderată de Oltea Zambori, cu Delia Luchian, Victor Balaniuc (Codru Festival), Carina Dumitru - Phaser și Vlad Garboni (Flight Festival).

În diminețile festivalului, proiectul Strada Fără Nume aduce o doză de spoken words și jazz improvizat, prin întâlnirea dintre Giga Jazz Machine 3000 (București) și Dumitru Fanfarov (2 august) respectiv Giga Jazz Machine 3000 și KASHY (3 august). De cealaltă parte a spectrului artistic, Simultan, platforma dedicată artei sonore și vizuale, aduce un performance al artistului olandez Toktek, alături de workshopuri interactive susținute de Sillyconductor în 2 și 3 august.

Platforma Launmomentdat în parc oferă o experiență relaxată de zi cu DJ seturi care includ nume locale relevante precum Mi-tzu, Who:Ratio, Jon Jitsu, DJ Zo, Munchiekilla, Bia, Maica-ta, Mini Zucchini și Guilty Pressure Soundsystem.

Jazz-ul are un loc aparte în programul acestui an. Jazz Updates aduce diversitate și rafinament cu DJ Angel, Zsolt Bende Trio (HU), Opening Theory (București), Drumbooty (Serbia) și TM Sesh, într-un program care pulsează între influențe internaționale și sound-uri locale contemporane.

Nu în ultimul rând, Time to Rock - FITT, platforma care susține scena rock și metal din Timișoara și din România, aduce în prim-plan artiști consacrați precum Dora Gaitanovici, E-AN-NA, Dordeduh, Haos, Sleepin’ Insomnia și Sonatic, alături de trei formații emergente selectate prin apel public, care vor fi anunțate în curând. 

Programul muzical este completat de prezența Timișoara Jazz Festival, cu o apariție specială, în avanpremieră la Ziua Timișoarei, a duo-ului internațional format din pianista Shuteen Erdenebaatar (Mongolia) și contrabasistul Nils Kugelmann (Germania), care vor oferi un concert de jazz contemporan, de înaltă ținută, la Biserica Sfânta Ecaterina Cetate Timișoara, Strada Bolyai János nr. 4 - acesta fiind de altfel și singurul eveniment al scenei muzicale locale care va avea loc indoor și pentru care locurile vor fi limitate de capacitatea locației.  

Toate evenimentele din locația principală (Parcul Civic, Parcul și B-dul I.C. Brătianu) sunt cu intrare liberă și sunt concepute pentru a crea punți între comunități, generații și stiluri muzicale. Timp de trei zile, Timișoara va celebra creativitatea locală și conexiunile europene, oferind un festival al întregii comunități pentru toți cei care aleg să simtă și să descopere spiritul liber al orașului.